רוצים להרגיש רזים בבוקר?
הפחיתו את הכמות שאתם אוכלים בלילה.
החליטו שלא אוכלים אחרי ארוחת הערב שום דבר!
למרות ההנאה שבאכילה מאוחר, זה פוגע בדיאטה! 

 

 
 
 
 
 


התפוז כבר כאן!
 
 התפוז הוא אחד הפירות שמסמל את החורף. הריח של התפוז, הטעם המתוק והקליפה המרה הם רק חלק מתענוגות החורף. אז מה יש בתפוז מבחינה תזונתית? איך להנות מכל היתרונות?
 
iStock_000001176666XSmall.jpg

 
התפוז הוא אחד מפירות ההדר המופיעים בתחילת החורף ונחשב למפורסם שביניהם. חלקיו השונים של התפוז; הקליפה, הציפה, התוכן והמיץ משמשים אותנו במגוון רב של אפשרויות, לא כולן בתחום התזונה. בכתבה הנוכחית אנסה לעבור על כל השימושים והתחומים בהם משתלב התפוז בחיינו ואף להציע רעיונות יצירתיים לכל מי שפגש עד עכשיו את התפוז, רק בהקשר של מיץ בקרטון.

הצבע הכתום
לתפוז צבע כתום עז. הצבע נובע מפיגמנט הנוצר ע"י נגזרת של ויטמין A  שהוא נוגד חמצון. הפיגמנט הכתום הוא בתא-קרוטן שבצורתו זו נחשב כאפקטיבי ביותר ובטוח לשימוש. לויטמיןA  מייחסים שיפור באיכות ראיית לילה והקטנת הסיכוי להתפתחות מחלות לב וכלי דם. 

הרפואה הסינית
ברפואה הסינית הפירות והירקות הכתומים מחזקים את הטחול ומשפיעים לטובה על חילוף החומרים, מגבירים את תחושת השובע ומפחיתים את הצורך במתוק.

הקליפה החיצונית (הצהוב)
הקליפה של התפוז היא מרירה ולא כולם יודעים כי ניתן להשתמש בה לאכילה. השימוש הנפוץ ביותר בקליפות התפוזים, בתחום המזון, הוא להכנת סוכריות על ידי בישול בסוכר והוצאת המרירות באמצעות השרייה במים. גם בריבות תפוזים משתלבת הקליפה, או כבסיס לציפוי שוקולד לאחר הכנת הסוכריות כמובן. בנוסף לכך, קליפת התפוז מכילה שמן אתרי המכיל סגולות רפואיות. ניתן למצוא מיצויים של השמן האתרי מקליפת התפוז במסגרת מוצרי קוסמטיקה, שמנים ריחניים לנרות וכמובן בשמני עיסוי.

הקליפה הפנימית (הלבן) 
זהו החלק הסיבי הלבן המקיף את התפוז ומפריד בין הקליפה החיצונית לפלחים. גם כאן, מרבית האנשים לא מתייחסים אל חלק זה של התפוז ומנסים לקלפו היטב במסגרת הסרת הקליפה. עם זאת, יש כמה "מכורים" שדווקא אוהבים אותו ומקלפים בעדינות את השכבה המרירה של הקליפה, על מנת שיוכלו לאכול את החלק הלבן בנפרד, לפני אכילת התפוז עצמו. החלק הלבן העוטף את התפוז עשיר מאד בסיבים תזונתיים, בעיקר סיבים מסיסים, שהבולט ביניהם הוא ה"פקטין". לסיבים אלו יש השפעה מיטיבה על פעילות מערכת העיכול, הגברת תחושת השובע  ואף יכולת להפחית את ספיגת הכולסטרול בגוף (מסייע באיזון רמתו בדם). בנוסף לכך, מספר מחקרים שנערכו בארץ הראו כי לסיבים אלו של התפוז יש יכולת מניעה של התפתחות גידולים סרטנים במערכת העיכול, אך דרושים מחקרים נוספים להוכחת הממצאים. 

תוכן התפוז
התוכן המתוק של התפוז (הציפה, הפלחים והמיץ) משמש למגוון רב של אפשרויות בתחום הבישול והתזונה. תפוז אחד מכיל בממוצע 60 קלוריות והוא נחשב למנת פרי אחת המכילה בממוצע 15 ג' פחמימות. ניתן לשלב את פלחי התפוז השלמים ברטבים עבור תבשילי בשר. התפוז  משמש כתוספת או בסיס לעוגות, עוגיות ומגוון קינוחים. בסלטי ירקות ניתן לפזר את פלחי התפוז ולהוסיף טעם עדין ומתקתק למרקם הכללי של הסלט או לשלבו כשדרוג ברוטב לסלט. התפוז הוא כוכב מנצח בכל סלטי הפירות, אם בצורת פלחים או כתוספת של מיץ, וכמובן, תמיד פשוט וטעים לאכול את התפוז כמו שהוא.
 
מיץ התפוז; ויטמין  C
המיץ של התפוז עשיר בויטמין C שהוא נוגד חמצון בעל יכולות הגנה על מערכת החיסון, מניעה וטיפול במצבי הצטננות, עזרה בריפוי והחלמה של כוויות ופצעים פתוחים וחשוב בהקשר לפעילות גופנית. תפוז אחד מכיל 50-60 מ"ג של ויטמין C. כוס מיץ תפוזים אמיתי מכיל בממוצע 2-3 תפוזים (תלוי בגודל הכוס). כוס מיץ טרי יכולה להכיל 100-120 ויטמין C .(כוס של 200 מ"ל) במיץ תפוזים משומר לעומת זאת יש בממוצע 70 מ"ג ויטמין C לכוס.

כדי לשים לב:
ויטמין C  הנמצא בתפוז נהרס זמן קצר לאחר חשיפה לאוויר ולכן חשוב להקפיד לשתות/לאכול סמוך לזמן הסחיטה או חיתוך התפוז.
ויטמין C נהרס בעת חשיפה לחום (בישול, אפיה וכו').

buttom.jpg