מתכונים
בורקס גבינה מדפי אורז
12 יחידות
קטגוריות: ללא גלוטן, צמחוני, דל פחמימות, עשיר בסידן
בורקס הוא מאכל שאני מאד אוהבת, אבל תמיד מנסה להימנע בגלל "בצק העלים" שמכיל כמות גבוהה של שומן לא בריא, פחמימות פשוטות וכמות קלוריות גבוהה בהתאם. השימוש בדפי אורז מאפשר לי הכנת מאפה בורקס עדין מאד שמזכיר את המקור אך עם הרבה פחות שומן וגם כמות הפחמימות צונחות לערכים נמוכים מאד בלי לפגוע בערכי החלבון והסידן.
לבחור דפי אורז
שמעתי לא פעם את המיתוס שבדפי אורז יש "רק 6 קלוריות"! אבל לצערי לא באמת מצאתי דפים שעומדים בהגדרה זו... דפי האורז בארץ נמכרים בגדלים שונים ולכן גם כמות הקלוריות והפחמימות בהם תהיה שונה. אני בחרתי להשתמש בדפי אורז בגודל 16 ס"מ שהם יחסית קטנים ולכן יכילו הכי פחות קלוריות ופחמימות (18 קלוריות לדף! לא נורא בכלל) והכי חשוב, אפשר ליצור מהם בורקס בגודל שמאד מזכיר את הבורקס הקטן המקורי שמוכרים במאפיות.
ערכים תזונתיים
הבורקס מדפי האורז מכיל ערכים תזונתיים גבוהים. למשל, 6 גרם חלבון בכל יחידה ורק 3 גרם שומן, 6 גרם פחמימות. יתרון גדול במתכון שאני מכינה הוא כמות הסידן הגבוהה; בכל בורקס יש כמעט 20% מכמות הסידן היומית המומלצת לאדם!
לשים לב לקלוריות
חשוב לי להדגיש כי הקלוריות של בורקס מדפי אורז אומנם נמוכות (מכיל 75 קלוריות ליחידה) בהשוואה לבורקס רגיל מבצק עלים (מכיל כ-150-200 קלוריות ליחידה), אך עדין חשוב לקחת זאת בחשבון בתפריט היומי ואי אפשר לאכול "בלי הגבלה".
הצעת הגשה
3-4 בורקסים, ביחד עם רסק עגבניות, ביצה קשה וסלט ירקות הם ארוחה נהדרת ומזינה שיכולה להשתלב בכל תפריט בריא ואף כחלק מהדיאטה. למשל, כארוחת בוקר מפנקת או כארוחת ערב שרוצים בה קצת גיוון. ארוחה זו מכילה כמות קלוריות של 300-400 ק, וכ- 20 גרם חלבון.
המצרכים:
-
12 דפי אורז (גודל 16 ס"מ)
-
125 גרם גבינת חמד 5% (חצי חבילה)
-
50 גרם גבינת מוצרלה חצי קשה מגורדת 21%
-
גביע קוטג' 5% (250 גרם)
-
2 ביצים (אחת למילוי, השניה למרוח מעל הבורקסים)
-
כף סילאן
-
קערה עם מים פושרים
-
מעט פלפל שחור טחון
-
נייר אפיה
-
תבנית אפיה רחבה
-
תרסיס שמן (לא חובה)
אופן ההכנה
מחממים את התנור מראש ל-180 מע"צ.
מערבבים בקערה גדולה את הגבינות ביחד עם הביצה והפלפל השחור.
מכינים מראש את התבנית עם נייר האפיה, אפשר לרסס את הנייר בתרסיס שמן כדי למנוע הדבקות.
קערה לטבילת דפי האורז- ממלאים קערה בחצי מהכמות מים פושרים. מוסיפים כף סילאן וביצה טרופה. מערבבים הכל ביחד. תוספת הסילאן היא כדי לתת צבע שחום למאפים. את הטיפ הזה מצאתי אצל שף מפורסם ומאד אהבתי את התוצאה הסופית. לא חובה אם לא רוצים. אפשר גם רק מים פושרים אם לא רוצים תוספות.
משרים דף אורז 5-6 שניות במים חמימים, עד שמתרכך.
מניחים את הדף אורז בעדינות על נייר האפיה ועליו מניחים כף של המילוי (לא עמוסה מידי כדי שהמילוי לא יברח החוצה). מקפלים את נייר האורז לחצי מעל המילוי, מהדקים בעדינות את הקצוות ומקפלים אותן כלפי מעלה ליצירת בורקס מלבני.
בקערה קטנה מערבבים ביצה טריה ומורחים אותה בעדינות עם מברשת על כל בורקס שנח בתבנית לפני האפיה.
סה"כ אמורים להתקבל מכמות זו של מילוי 12 יחידות בורקס בתבנית.
חשוב לשמור על מירווחים ביניהם.
מכניסים לתנור ואופים במשך 30 דקות.
הבורקס מוכן כאשר הצד העליון שלו מתחיל להשחים.
מוציאים את התבנית מהתנור ונותנים לבורקס להתקרר לפני שמנסים בעדינות להוריד אותם מנייר האפייה.
ערכים תזונתיים לבורקס אחד:
-
קלוריות- 75
-
שומן- 3 גרם
-
פחמימות- 6 גרם
-
חלבון- 6 גרם חלבון
-
סידן- 190 מ"ג
בתאבון