מתכונים
דניס ברוטב אדום בתיבול קימל ואריסה
6-10 יחידות
קטגוריות: ללא גלוטן, צמחוני לאוכלי דגים, דל פחמימות, דל שומן, עשיר חלבון
מתכונים של דגים במתקבלים אצלנו בברכה לשולחן השבת על ידי כל המשפחה. הדגים שמכינה חמותי שרה סרוסי כאשר אנחנו מגיעים להתארח באשדוד אהובים במיוחד מתקבלים באהבה גדולה על ידי הילדים עד שהם התחילו לנדנד לי לבקשו את המתכון מסבתא.
באחד הביקורים בקשתי משרה ללמד אותי המתכון ולראות איך היא מכינה אותו שלב אחרי שלב. היא הסכימה בשמחה ומאז המתכון שלה לדגים הוא חלק בלתי נפרד מרפרטואר הבישולים שלי שהילדים מבקשים.
מה שמיוחד בעיניי במתכון שמעניק לו טעם שונה ועשיר במיוחד לעומת מתכוני דגים אחרים שאני נוהגת להכין הוא השימוש בקימל טחון ובממרח אריסה (חריפה/לא חריפה לפי שיקול דעתכם). בפעם הראשונה כאשר רציתי להכין את המתכון הלכתי לחפש את תבלין הקימל הטחון ביחד עם בני אלון במספר סופרמרקטים אך לא מצאתי. דווקא בני הציע לגשת לחנות תבלינים מקומית שטוחנת במקום ושם הצלחנו למצוא את הקימל מהבוקש. מאז בני זוכר לי את ״מבצע החיפושים״ וזוקף לזכותו את הצלחת התבשיל.
השימו בדג הדניס מעניק לתבשיל טעם עדין של דג ללא טעמי הלוואי המוכרים של הדגים ועם הרבה חלבון, מעט שומן וללא פחמימות בכלל (ראו פירוט ערכים תזונתיים למטה)
המצרכים:
2 כפות שמן
2 שני שום טריות חתוכות לפרוסות
כפית שטוחה שום כתוש
200 גרם רסק עגבניות
כפית פפריקה אדומה
1 כף אריסה (אפשר חריפה)
1 כף קימל טחון
רבע כפית כורכום
2 כוסות מים רותחים
6-10 יחידת של פילה דניס (אם הן גדולות, אפשר לחתוך לחצי לסידור יותר נוח במחבת)
מחבת רחבה עם מכסה.
אופן ההכנה
מחממים את השמן במחבת ומוסיפים את שיני השום החתוכות עד שיזהיבו.
מוספים את התבלינים: פפריקה, כורכום, מלח, קימל, ומערבבים בעדינות
מוסיפים את רסק העגבניות והאריסה ושוב מערבבים בעדינות במשקך דקה.
מוסיפים את 2 כוסות המים הרותחים ונותנים לכל להתבשל עם מכסה סגור במשך 10 דקות.
פותחים את המכסה ומסדרים את הדגים בתוך הרוטב במחבת.
סוגרים את המכסה ומבשלים על אשר נמוכה-בינונית במשך 30 דקות.
גיוונים:
חמותי שרה סרוסי נוהגת לפרוס תפוחי אדמה ולסדר במחבת לפני שמוסיפים את הדג. הבישול המשלב של הדג עם תפו״א יוצר מנה עשירה שהיא כמעט ארוחה מלאה בפני עצמה במחבת אחת.
מי שאוהב חריף יכול להוסיף בשלב בישול הרוטב פלפל אדום חריף או לבחור באריסה חריפה.
ערכים תזנתיים של דג הדניס
דג דניס הוא דג בעל טעם עדין שבדרך כלל לא נושא את טעמי/ריח הלוואי המוכרים של דגים אחרים. אצלנו בשולחן השבת הוא מתקבל באהבה רבה כאשר אני מכינה אותו לכל המשפחה, אבל האמת שהכנת התבשיל מאד פשוטה ולא חייבים לחכות עם המנה רק לימי שישי. אפשר לשלב אותה בתפריט השבועי גם באמצע השבוע.
הדניס נחשב לדג יחסית דל קלוריות ועשיר בחלבון. יש בו שומן אבל לא בכמות גבוהה והוא מכיל מינרלים וויטמינים חיוניים כגון אשלגן, מגנזיום, זרחן, אבץ ועוד. אין בו פחמימות ואין בו כולסטרול.
ערכים תזונתיים של 100 גרם דג סלמון מבושל (ללא הרוטב):
אנרגיה (קלוריות): 166
חלבונים (גרם): 27.3
פחמימות (גרם): 0
שומנים (גרם): 6.4
מגנזיום (מ''ג): 39.5
זרחן (מ''ג): 271.8
אשלגן (מ''ג): 420.6
אבץ (מ''ג): 1.08
בתאבון