בחג הסוכות יש 4 מינים. אחד מהם הוא התמר הגדל בארצנו מזה שנים רבות ואף קבל מקום של כבוד בסיפורי התנ"ך. התמר בעל הצבע החום הכהה, מוכר כיום גם בגוונים של צהוב ורמות שונות של לחות. בשל חיי המדף הארוכים במיוחד של התמרים, ניתן להנות מהם כל השנה, ובעבר אף נהגו לשלוח שי של תמרים לארצות רחוקות, על מנת להעניק גם להם את הטעם המתוק של גידולי הארץ.
בוטניקה וגידולים בארץ
מבחינה בוטנית, מתאים גידול התמר לאקלים המדברי היבש שבאזורנו. חידוש גידול התמרים בצורה מסחרית בארץ ישראל, החל בתחילת שנות ה-30, בעמק הירדן, ע"י חברי קבוצת כינרת אשר נשלחו לעיראק להביא את החוטרים הראשונים. כיום גידולי התמרים נמצאים בעיקר בעמק הירדן, עמק בית שאן ובאזור הערבה. רבים נזכרים בתמר רק בסמוך למועדי ישראל, בהם הוא משתלב כשחקן של כבוד, אך כאמור, ניתן למצוא אותו בשווקים לאורך כל עונות השנה.
סוגי תמר
יש מגוון רב של תמרים הגדלים ברחבי הארץ. חלקם יבשים (חידראווי, חלבי, זהדי, אמרי, דרי, דקלנור, מג'הול), לחים (חיאני, ברהי), וישנם כמובן התמרים הצהובים. מקורם של מרבית סוגי התמרים הגדלים בארץ הוא ממצרים, צפון אפריקה או עיראק ולכל אחד הטעם והמרקם הייחודי לו. עץ התמר הוא דו מיני, דו ביתי, כלומר יש להעביר את האבקה מעץ הזכר לעץ הנקבה על מנת ליצור הפרייה. מכיוון ש"הדקלאים" לא סומכים על הטבע, מדי שנה באביב נאספת האבקה מעצי הזכר ונערכת האבקה מלאכותית על עצי הנקבה.
ערך תזונתי
התמרים עשירים בפחמימות, ב-100 ג' תמרים יש מעט חלבון (1.5 ג'), סיבים תזונתיים (3-2 ג') וכמות נמוכה מאד של שומן. בנוסף לכך, התמר עשיר באשלגן, ומכיל גם מעט סידן (29 ג') וברזל (1 ג'). מבחינה תזונתית התמר שייך לקבוצת הפירות, בשל תכולת הפחמימות הגבוהה. 2-3 תמרים נחשבים למנת פרי המכילה כ- 60 קלוריות. מומלץ מאד לשלב את התמר בתפריט היומי כ"ממתק טבעי" במקום ממתקים תעשייתיים מלאכותיים אחרים. בצורה זו גם תהנו מהטעם וגם תמנעו מצבעי מאכל ושומנים מיותרים.
בישול ואפיה
התמר מהווה מילוי מתוק נפוץ מאד בעוגות ועוגיות מסוגים רבים. ניתן לרכוש בשווקים מגוון רב של ממרחי תמרים בשילוב עם דבש דבורים, אגוזים ורכיבים טבעיים נוספים. התמר גם משתלב נהדר בסלטים, קוקטלים ושייקים טבעיים. ה"סילאן" הינו ממרח תמרים נוזלי בעל צבע חום כהה ומרקם נוזלי סמיך. הסילאן משמש למאכלים מסורתיים רבים, בעיקר בקרב יוצאי עיראק. למשל, שילובו ביחד עם טחינה גולמית נותן טעם המזכיר חלבה נוזלית, או שילובו עם שמנת מתוקה (לא מוקצפת) ייתן אף הוא קינוח מצוין לארוחה, שווה לנסות!
מגוון צורות הקניה
את התמר אפשר לרכוש בצורתו הטבעית, או ללא הגלעין, כאשר הוא ממולא במרציפן או בשילוב עם אגוזים ושקדים. ישנם מספר סוגים של "חטיפי אנרגיה" המתבססים על התמר בשילוב פירות יבשים ופיצוחים נוספים. בשל עמידותו הרבה ואורך חיי המדף הארוך, ניתן לשלוח את התמר באמצעות הדואר בארץ ואף לחו"ל. משלוח תמרים לקרובים רחוקים בארצות הקור, יאפשר גם להם להנות מפירות ארץ ישראל ומהטעם המתוק הטבעי של התמר .
פעילות גופנית
לתמר יש מקום של כבוד בתחומי הספורט הכוללים פעילות גופנית ממושכת. תחומי ספורט אופייניים המשלבים תמרים הם ריצות ארוכות, אופניים, שייט, טריאתלון ועוד. את התמרים ניתן לאכול תוך כדי פעילות כיוון שהם לא מכבידים על העיכול ומספקים מקור עשיר בפחמימות. יש המצטיידים במלאי של תמרים לקראת טיולים רגליים או רכיבות אופניים ארוכות במסגרת קבוצתית, או כבודדים. בקרב אותם ספורטאים חובבים, אכילת התמר הפכה כבר למסורת של שנים והם משתלבים בכל תרמיל או ציוד לרכיבה.
עצה שימושית
לא מומלץ להגזים בכמויות התמרים שאוכלים לפני/במהלך פעילות גופנית בשל זירוז פעילות מערכת העיכול... נסו לשלב את התמר באפיה, בבישול ובהכנת ממרחים/ריבות. תוספת התמרים יכולה לשדרג מאכלים רבים ולהוסיף ערך תזונתי רב.
Comentarios