top of page
תמונת הסופר/תיעל דרור

איך להפחית את כמות הסוכר בתזונת הילדים?



תזונת ילדינו היא אחד הנושאים המרכזיים המעסיק הורים רבים. איכות התזונה והיכולת שלנו, ההורים, לספק להם תזונה נכונה שתשמור על בריאותם לאורך שנים, היא משימה לא פשוטה. אחד הנושאים התזונתיים החשובים הוא "כמות הסוכר במזון". נושא זה נמצא לאחרונה בכותרות ונעשים מאמצים רבים להפחית את כמות הסוכר במזון שאנו וילדינו צורכים. בפועל לא כל כך קל ליישם זאת כי בחלק ממוצרי המזון "הסוכר מתחבא" ובאחרים הוא אומנם נמצא באופן טבעי, אך גם אותו צריך לקחת בחשבון בצריכה היומית. מכאן שחשוב להבין קודם כל מהן ההמלצות, איפה מתחבא הסוכר ואיך אפשר בצורה פשוטה יחסית, לעשות שינוי בתזונת הילדים ולהפחית את כמות הסוכר.



גלו איפה מתחבא הסוכר בתפריט הילדים ומצאו תחליפים

2014: שינוי המלצות לצריכת כמות סוכר יומית

בתחילת 2014 הוציא ארגון הבריאות העולמי (WHO) מסמך ראשוני של המלצות לצריכת כמות יומית של סוכר, עבור מבוגרים וילדים. הכוונה לסוכר המוסף למזון במסגרת התעשייה, בעת הבישול או על ידי הצרכן עצמו. בנוסף לכך, לוקחים בחשבון גם את הסוכר הטבעי שיש במזון, דבש, סירופים, מיץ פירות ורכז פרי. ההמלצה היא שסוכרים ממקורות אלו יספקו לא יותר מ-10% מכמות הקלוריות היומית. המלצה זו מיועדת למבוגרים וילדים, כל אחד בהתאם לכמות הקלוריות בתפריט שלו. המלצות אלו מבוססות על מחקרים רבים שבדקו את הקשר בין צריכת סוכרים לבין מחלות ובריאות השן.

הכמות המומלצת למבוגרים:

• גבר- 9 כפיות סוכר ביום.

• אישה- 6 כפיות סוכר ליום.


מה הכמות הסוכר היומית המומלצת לילדים?

כמות הסוכר היומית המומלצת לילדים היא 6 כפיות סוכר ביום. ניתן לראות שמדובר בכמות נמוכה מאד ביחס למה שקורה כרגע בעולם התזונה של הילדים ה"מוצף" בכמויות הרבה יותר גבוהות של סוכר. לפעמים מעדן חלב אחד ב"טעם פרי" יכול לסיים את כמות הסוכר היומית המומלצת עבור ילד צעיר...


איפה מתחבאת "תוספת הסוכר" במזון?

מוצרי המזון העיקריים המספקים כמות גדולה של סוכר לתזונת הילדים הם: מיצים (כולל מיצי פרי טבעי), סוכריות, עוגות, עוגיות, חטיפים מתוקים (למשל וופלים), שוקולד, מעדני חלב מתוקים, דגני בוקר מתוקים, גלידה, משקאות חלב ממותקים (למשל שוקו, מוקה) ועוד.


דוגמאות

• פחית מיץ מוגז- 6 כפיות סוכר

• פרוסת עוגה- 3-4 כפיות

• יוגורט 3% עם/בטעם פרי- 2-3 כפיות

• חצי כוס גלידת וניל- 2-3 כפיות

• עוגית שוקולד צ'יפס- 2-3 כפיות סוכר


אז איך עושים את זה? איך יוצרים בהדרגה הפחתה בכמות תוספת הסוכר שילדינו צורכים? איך אפשר בעזרת כמה טיפים פשוטים לעזור לילדים שלנו להמשיך להנות מהמזון והשתייה בלי להעמיס עליהם כמויות גדולות של תוספת סוכר?


5 טיפים להפחתת כמות הסוכר בתזונת הילדים

הורידו מהשולחן- בשלב ראשון חשוב להפחית את הנגישות של הילדים לתוספת סוכרים. לדוגמה: סוכר לבן, סוכר חום, סוכר קנים, דבש, סירופ מייפל, סירופ שוקולד, מולסה ועוד- חשוב שיהיו פחות נגישים להישג ידם של ילדים.

מזונות יומיומיים- נסו במודע לצרוך מזונות שמכילים כמות מופחתת של סוכר או ללא תוספת בכלל. למשל, לחפש דגני בוקר מופחתי סוכר או ללא תוספת סוכר או דבש. כאשר קונים לחם, לבדוק שאין בו תוספת סוכר וכך גם לגבי הריבות שאומנם יכילו את הסוכר הטבעי של הפרי אבל ללא תוספת חיצונית.

הפחתה באפיה- בעת אפיה ביתית של מזונות מתוקים כמו עוגות ועוגיות, הפחיתו את הסוכר על ידי שימוש במוצרי מזון אחרים שמספקים טעם חזק המאפשר להנות מהמאפה ללא תוספת גדולה של סוכר. למשל תמצית וניל, קינמון, מיץ תפוזים, רסק תפוחי עץ ועוד.

פירות במקום סוכריות- הגדילו במודע את כמות הפירות בבית. חשוב שהפירות יהיו נגישים וחתוכים בהתאם לגיל הילד על מנת שיכול להנות מהם בצורה קלה ופשוטה. נסו לעודד אכילה של פירות במקום אכילה של סוכריות ושאר ממתקים. השינוי לא קל אבל הוא תלוי בהורים, ואם תתעקשו ותיישמו לאורך זמן, הפרי יקבל מקום של כבוד אצלכם על השולחן.

תה בטעמים לילדים במקום מיצים- שלבו במקום מיץ חליטות תה לילדים. הטעם המתקתק של העלים מאפשר להנות ממתיקות ללא תוספת סוכר. למשל חליטות התה בטעמים פטל, ענבים ונענע. גם אם הילד מעוניין להוסיף כפית אחת של סוכר לתה, אין כאן בעיה כי בהשוואה ל-6 כפיות סוכר בפחית מיץ, הכמות של כפית אחת הרבה יותר סבירה.


175 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page