האם גם אתם סובלים מתחושה של כאב וצריבה באזור בית החזה בשלבים שונים של היום ובמיוחד בהקשר לאכילה? האם אתם סובלים מריפלוקס? צרבות? מה גרום למצבי כאב אלו ואיך אפשר להתמודד עם זה בעזרת שינויים בתזונה ובהרגלי האכילה?
מה זה צרבת ואיך נוצר ריפלוקס?
צרבת מוגדרת כתחושת צריבה ובעירה המתחילה בבטן העליונה ומתפשטת כלפי מעלה אל מאחורי עצם החזה כלפי הצוואר. הצרבת נוצרת כתוצאה מריפלוקס שהינו תהליך בו מזון מן הקיבה או/ו מיצי קיבה עולים חזרה לאזור התחתון של הוושט. במצב תקין המזון אמור לעבור רק בכיוון אחד (מהוושט לקיבה) ועצם החזרה שלו אחורה מעידה על משהו לא תקין שיכול להיגרם מסיבות שונות. הגורם העיקרי לריפלוקס הוא תפקוד לקוי של הסוגר הוושטי התחתון. סוגר זה מורכב משריר טבעתי הנמצא במעבר שבין הוושט לקיבה ותפקידו למנוע חזרת תוכן הקיבה אל תוך הושט. הליקוי בתפקודו של הסוגר מאפשר לתוכן הקיבה המכיל חומצה ואנזימי עיכול לחדור אל הוושט. תאי הוושט, בניגוד לתאי הקיבה, לא מסוגלים להתמודד עם רמת החומציות הגבוהה שמגיע מהקיבה (ה- ph מאד נמוך) וזה יוצר כאב מקומי ואף עלול לגרום לפגיעה של התאים והרירית בוושט כאשר מדובר במצב כרוני.
מה שכיחות התופעה?
תופעת הריפלוקס הגורם לצרבת שכיחה בקרב נשים וגברים כאחד ובכל שכבות הגיל. מסקר גיאוקרטוגרפיה שנערך בנושא עולה, כי כ-30% מהציבור הבוגר בארץ סובלים מצרבת בדרגות שונות. רובם חווים צרבת בתדירות של פעם בשבוע עד פעם בחודש. כ-13% מהם סובלים מצרבת בתדירות של פעם בשבוע או יותר.
מדוע זה קורה?
יש מספר סיבות שיכולות לגרום להיווצרות ריפלוקס וצרובות:
· שינויים עם הגיל- השינויים בגוף עם הגיל יכולים ליצור החלשות טבעית של השריר שנמצא במעבר בין הושט לקיבה וליצור מצב בו אוכל יוצא יותר בקלות חזרה לוושט.
· תרופות- יש כל מיני תרופות שעלולות להגדיל את הסיכון להיווצרות ריפלוקס כי הן ישפיעות ישירות על פעילות השריר הטבעיתי בין הוושט לקיבה.
· האטה בקצב העיכול- בחלק מהמקרים, תפקוד מערכת העיכול יכול להשתנות עם הגיל והאטה שלו עלולה להוביל להישארות המזון יותר זמן בחלל הקיבה. מצב זה עלול לעלות את הסיכון להופעת ריפלוקס. גם שימוש בזריקות להרזיה (סקאסנדה, אוזמפיק) יכולות לגרום לריפלוקס וצרבות כיון שהן עובדות על מנגנון האטת ריקון הקיבה ועלולות לגרום לאכול לשהות יותר זמן במערכת העיכול העליונה ואז הסיכון לריפלוקס עולה.
· השמנה בטנית- מצב של השמנה ביטנית יכול לגרום ללחץ של השומן על אזור הקיבה ולעודד דחיפה של המזון החוצה, חזרה לאזור הושט. במקרים אלו, ירידה במשקל יכולה מאד לשפר את תדירות הופעת הריפלוקס ולשפר מאד את איכות החיים.
איזה מאכלים צריך להימנע בעת ריפלוקס?
· יוצרים החלשות הפתח בין הוושט לקיבה- מאכלים שעלולים לגרום להיחלשות של הפתח העליון בין הקיבה לסרעפת- קפה, תה, שוקולד, משקאות תוססים, מסטיקים, יין, אלכוהול.
· מאכלים חומציים- עגבניות, חצילים, תפו"א, בצל, שום
· מאכלים שעלולים להעמיס על הקיבה- גבינות שמנות, מזון עשיר שומן או/ו מזון מטוגנים
· מאכלים שעלולים ליצור גירוי- אוכל חריף, אוכל מתובל מאד, יש המדווחים על גירוי וצריבה לאחר אכילה של מוצרי חלב.
המלצות נוספות כדי למנוע ריפלוקס וצרבות
הפרדה בין שתיה לאכילה- שתיה של מים/משקה יכולה להיות חצי שעה לפני האוכל או שעה-שעה וחצי אחרי. ערבוב השתיה והאכילה ביחד עלולים לגרום למזון לצאת ביתר קלות לכיוון הושט.
להקפיד לא לשכב אחרי הארוחה לפחות חצי שעה. יש להקפיד להיות זקופים ולאפשר לאוכל לרדת למטה בנחת.
אלכסון הוא אסון- גם מנוחה "חצי באלכסון" על הספה איננה מומלצת במצבים של ריפלוקס.
להימנע מארוחה כבדה לפני השינה- במידה אם אתם סובלים מצריבה וריפלוקס בשעות הערב או בזמן השינה, תכננו מראש שארוחת הערב תהיה קלה ותסתיים לפחות שעתיים לפני שאתם נכנסים למיטה!
Comments