top of page
תמונת הסופר/תיעל דרור

דיאטה לילדים: איך עוזרים לילד לרדת במשקל?



מנתונים שתפרסמו בארה"ב, 20-25% מהילדים סובלים מהשמנה. הנתונים בישראל אינם רחוקים וכל אחד המסתובב בקרבת הקניונים, הים ואתרי הבילוי, יכול לראות כי הילדים של היום הרבה יותר שמנים מהילדים של פעם. כיום כמעט כל ילד רביעי שמן והמושג "חולצת בטן" מקבל נפח נוסף מחדש. אז מה עושים? האם עושים דיאטה גם בגיל צעיר? האם ילדים יכולים להצליח לרדת במשקל במקום בו המבוגרים נכשלו?




דיאטה לילדים- הרגלי חיים בריאים לכל החיים!

אצל ילדים, לא תמיד מזכירים את המילה "דיאטה" אלא על שינוי הרגלי אכילה והרגלי חיים. דיאטה היא מילה של מבוגרים, מילה הטעונה בהרבה מטען רגשי שלילי. כאשר מדברים על ירידה במשקל בילדים, מתרכזים בשינוי הרגלי חיים הכוללים הרגלי תזונה ופעילות גופנית. המטרה היא לסגל הרגלי חיים בריאים אשר יישארו לאורך כל החיים. חשוב לזכור כי חילוף החומרים של הילד מהיר מאד בהשוואה למבוגרים ושינוים אלו בהרגלי החיים יכולים לשנות בצורה דרסטית את מבנה גופו של הילד. בנוסף לכך, הילד נמצא בשלבים של גדילה מואצת, מצד אחד אסור לתת דיאטה דלה מדי בקלוריות, על מנת לא לפגוע בגדילה ומצד שני כל סנטימטר שהילד גובה, בלי לעלות במשקל, נחשב כאילו ירד 1 ק"ג.



מה הם המדדים החשובים להצלחת הירידה במשקל בקרב ילדים?

התהליך של שינוי תזונתי לא קל בשום גיל. במיוחד לא קל בגיל צערי בו הילד לא תמיד בשל ל"דחות סיפוקים" הקשורים לאכול, וגם הוא לא אחראי על מה שקונים לאכול בבית, על הבישולים ועל היציאה למסעדה. לכן, חשוב מאד לקחת בחשבון שני מדדים מרכזיים שיכולים להשפיע על הצלחת הדיאטה:


1) בשלות הילד- על מנת שהילד יצליח לשנות את הרגלי התזונה והפעילות הגופנית הוא חייב קודם כל להיות מספיק בוגר ובשל לדחות סיפוקים. אסור לשכוח, על הילד לרצות לרדת במשקל, אם עודף המשקל מפריע רק לאמא/אבא ולא לילד, יהיה מאד קשה להצליח במשימה והסיכויים לכישלון גבוהים. במקרים בהם מכריחים את הילד בניגוד לרצונו להיכנס לדיאטה, עלול להיווצר יותר נזק מתועלת.


2) עזרת המשפחה- הילד אינו עצמאי בכל הקשור לתזונתו בבית. הילד מושפע מהמנהגים שקבעו הוריו. את הקניות לבית עושים ההורים, ההורים קובעים האם יש ארוחות משפחתיות מסודרות או שכל אחד אוכל בנפרד, האם יש אוכל מוכן במקרר או שצריך להזמין אוכל מבחוץ, האם יש ממתקים ואוכל מפתה בכל פינה או שיש גם מגוון של מזון בריא. בניית תפריט לשינוי הרגלי אכילה של הילד, ללא שינוי הרגלי האכילה בבית, לא יאפשר את השינוי אצל הילד. בהרבה מקרים שינוי הרגלי האכילה בבית יכול רק להיטיב עם ההורים.


איזה מסגרות של תמיכה לשינוי תזונתי מתאימות לילדים?

על מנת לעזור לילד להוריד במשקל, כמובן רק לאחר שהילד הביע בעצמו את הרצון לעשות את השינוי, צריך העזר באיש מקצוע אשר ידריך את הילד ומשפחתו. יש שתי מסגרות שיכולות להתאים:


מפגשים אישיים- המסגרת יכולה להיות בפגישות אישיות מול דיאטן/ית במסגרת המרפאה. בעת הפגישה מבררים מה הם הרגלי החיים הבעייתיים בתחום התזונה וכיצד לשנותם בהרגלים בריאים יותר. בעבודה עם ילדים לא תמיד נותנים תפריט, לפעמים מספיק להמליץ על שינוי של כמה הרגלים על מנת להשיג ירידה במשקל.


סדנאות הרזיה לילדים- מסגרת נוספת שיכולה לתת מענה לנושא הירידה במשקל היא סדנאות ההרזיה לילדים ובני נוער. במסגרת הסדנאות לומד הילד ביחד עם ילדים נוספים על הרגלי האכילה המומלצים, שומע על קשיים של ילדים אחרים הדומים לשלו ומקבל תמיכה ופתרונות יצירתים לבעיות תזונתיות שונות. בזמנו אני הייתי חלק מהסדנאות הרזיה עבור ילדים ונוער ניתן למצוא בבית חולים שניידר המתקיימות מכיתה א' ועד י"ב עם חלוקה לפי גיל וכוללות גם פעילות גופנית. כרגע אני לא בטוחה שהסדנאות עדין פעילות וניתן למצוא מסגרות דומות ברחבי הארץ.

עצה שימושית: כל שינוי התנהגותי של הילד חייב לבוא עם תמיכה של ההורים ושינוי הרגלי האכילה בבית כולו. אם נושא ההשמנה של ילדכם מציק לכם, בררו קודם כל עם הילד עד כמה הנושא מפריע לו והאם הוא מספיק בשל להתחיל לטפל בו. במידה וכן, בחרו יחד איתו את המסגרת המתאימה עבורו וזכרו כי גם לכם יש תפקיד מרכזי בהצלחת השינוי.

8,876 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page