המאמר התפרסם לראשונה באתר YNET בתאריך 13.08.14
הקיץ הוא עונה נהדרת לבלות זמן עם הילדים ואף יכולה להיות הזדמנות טובה לפעילות משפחתית המשלבת יצירה עם הרגלי אכילה בריאים. כפי שרבים יודעים, אחד הדברים הכי אהובים בקיץ על הילדים הם הגלידות והשלגונים המתוקים. בהכנה ביתית פשוטה אפשר ליצור ביחד עם הילדים קרחונים וגלידות אישים, בריאים וטעימים, שיחשפו את הילדים למגוון מזונות בריאים ומזינים.
החשיבות של פעילות משפחתית במטבח היא דרך נהדרת לשלב בין זמן איכות משפחתי לבין לימוד הרגלי אכילה בריאים. תוך כדי ההתנסות בהכנה משותפת ובאכילה (או אפילו רק טעימה) של המאכלים שהוכנו ביחד, הילד לומד על המרקם, הטעם והריח של מזונות הבריאים אליהם אנו רוצים לחשוף אותו. כך גם אנו מאפשרים לו בהדרגה להוריד את מידת הרתיעה שלו מלטעום אותם (מאכלים חדשים במיוחד). עונת הקיץ היא הזדמנות נהדרת להכין ביחד גלידות וקרחונים משפחתיים שיחליפו את הממתקים האחרים.
בכתבה הכנתי עבורכם מספר אפשרויות ביתיות להכנת קרחונים ושלגונים ביחד עם הילדים:
1. קרחונים ממיץ פרי אמיתי
הדרך הפשוטה ביותר להכנת קרחונים במטבח הביתי, היא להכין ביחד עם הילד מיץ פירות, למלא מיכלים קטנים המיועדים להכנת קרטיבים או כוסות חד פעמיות, להכניס למקפיא ופשוט להמתין שהמיץ יקפא ויהפוך לקרחון. זכרו לתקוע כפית/מקל בתוך הכוסות כדי שיהיה אפשר להחזיק את הקרחון כאשר הוא מוכן. אפשר להכין כמות גדולה של קרחונים בגדלים שונים (בהתאם לגיל/גודל הילד) המתבססים על מגוון מיצי פירות שהוא אוהב, וגם להכיר לו טעמים חדשים בהזדמנות זו. למשל מי פרי הדר, מיץ רימונים, מיץ ענבים, מיץ אבטיח ועוד.
היתרון: הילד שותף להכנת הקרחונים משלב ההתחלה של הכנת המיץ ועד לקבלת הקרחון המוכן. תהליך זה מלמד אותו על תהליכי ההכנה וגם דורש סבלנות עד שהקרחון מוכן. מיץ הפרי הטרי מכיל ויטמינים ומינרלים חיוניים.
חסרון: הסיבים התזונתיים של הפרי חסרים בקרחון כאשר אנו לוקחים רק את המיץ.
2. יוגורט בשילוב פרי
דרך נוספת להיכן קרחונים עם יותר ערכים תזונתיים, היא להכין אותם מראש על בסיס של יוגורט. מערבבים בקערה יוגורט בטעם טבעי ומוסיפים פירות/מיצי פירות/פירות יבשים חתוכים קטן ומערבבים הכל ביחד. מכניסים לכוסות בגדלים מתאימים ומחכים שיקפא. אין צורך להמתיק עם סוכר, אם דרוש טעם מתוק חזק יותר, הוסיפו מיץ פרי טרי לבלילת היוגורט.
היתרון: הילד שותף לתהליכי ההכנה: מערבב, מרוקן, מוסיף, סוחט וממלא את המכלים. הערכים התזונתיים כוללים בזכות היוגורט אספקה של חלבון וסידן בנוסף ליתרונות שהפרי מספק לשלגון.
חסרון: עלול להיות ערבוב לא אחיד של המרכיבים בגביעים. כמות הסיבים התזונתיים עדין לא בהכרח גבוהה.
3. שייקים מגוונים
הכנת שייק פירות מאפשרת שילוב של מספר מגוון יותר של פירות הנכנסים לבלנדר בשילוב עם חלב/יוגורט ויוצרים שייק פירות נהדר שניתן להקפיא מאוחר יותר לארטיקים קטנים. הערבוב אחיד ומגוון טעמי הפירות שאפשר לשלב גדול מאוד וכולל את הקליפה של חלק מהפירות. אפשר להשתמש גם בפירות שמגיעים מראש קפואים, במידה ואין להשיגם בצורתם הטריה (למשל פירות-יער ופטל).
יתרון: מרקם אחיד של כל הפירות שמאפשר לשלב הרבה סיבים תזונתיים. חלבון וסידן בעת שילוב של יוגורט/חלב.
חיסרון: היזהרו לא לסיים את השייק עוד לפני שהקרחון קופא...
טיפ: כדי לשמור על השייק אחיד גם בהקפאה, מומלץ מידי פעם לבחוש אותו כדי שלא ייפרדו השכבות של המוצק והנוזל.
4. שילוב מנצח
למי שיש סבלנות ויצירתיות, אפשר להכין ארטיקים בשכבות מגוונות.
מכינים את הקרחונים בשכבות שכבות, כאשר משלבים בין כל סוגי ההכנות: מיץ פרי, יוגורט עם תוספות, שייק פירות. החיסרון היחיד הוא שזה דורש הרבה התעסקות וסבלנות, כי צריך כל פעם לתת לשכבה ששמנו ראשונה לקפוא ורק לאחר מכן להוסיף את השכבה הבאה. בפועל מתקבלים שלגונים עם פסים במגוון טעמים ומרקמים. סוג כזה של שלגונים אומנם דורש הרבה השקעה אבל זו יכולה להיות חוויה נהדרת להכין ביחד עם הילד לקראת אירוח של חברים או סתם כאשר רוצים קצת גיוון ותעסוקה עם הילדים.
יתרון: מרקם אחיד של כל הפירות שמאפשר לשלב הרבה סיבים תזונתיים. חלבון וסידן בעת שילוב של יוגורט/חלב.
חיסרון: היזהרו לא לסיים את השייק עוד לפני שהקרחון קופא...
טיפ: כדי לשמור על השייק אחיד גם בהקפאה, מומלץ מידי פעם לבחוש אותו כדי שלא ייפרדו השכבות של המוצק והנוזל.
Comments