top of page
תמונת הסופר/תיעל דרור

היתרונות של הפירות- חטיפי אנרגיה טבעיים לספורט



הכתבה פורסמה לראשונה באתר ONE בתאריך 01.05.18

http://m.one.co.il/Mobile/Article/17-18/7,801,0,0/312186.html



תחום התזונה לספורטאים מלא במוצרים ופיתוחים של תוספים תעשייתים "מהונדסים" לספורט. כולם שואפים לתת לנו אנרגיה זמינה ואיכותית לפעילות הגופנית, מבטחים מינרלים חיוניים למניעת כיווצי שרירים ואף משלבים אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) לשמירה על בריאות הגוף.



לפירות יתרונות גדולים בתחום הספורט


נכון, אין להם "כותרת" ומיתוג לספורטאים אבל האם ידעתם שהם מהווים חטיפי אנרגיה מאד בריאים לספורטאים? מה יש בפירות הטריים שתורם ליכולת הגופנית בספורט? מה היתרונות ואיך לשלב אותם בשגרת האימונים? בכתבה הנוכחית אני נותנת כבוד לטבע שהצליח ליצור עבורינו מקורות אנרגיה טבעיים, שיכולים להיות "חטיפי אנרגיה" טעימים, בריאים ומותאמים מאד לספורט.


היתרונות של הפירות בספורט

מספקים סוכר זמין טבעי - במהלך פעילות גופנית השרירים מנצלים גלוקוז כמקור אנרגיה מרכזי. חלק ממקורות הגלוקוז בפעילות מגיעים ממאגרי הגליקוגן בשרירים, וחלק אחר יכול להגיע מבחוץ, מהתזונה. הסוכר הנמצא בפירות מהווה מקור אנרגיה נהדר כיוון שרובו סוכר פשוט (גלוקוז ופרוקטוז).


מהירות ספיגה - מאד חשוב בזמן פעילות שהספיגה של הפחמימות/סוכרים תהיה מהירה בגוף ותגיע תוך זמן קצר לשרירים. מחקרים בשנים האחרונות מראים כי גם במשקאות הספורט בהם רוצים לעודד ספיגה מהירה של סוכרים בלי להעמיס על הקיבה, כבר לא משתמשים רק בגלוקוז אלא משלבים בין כמה סוגים של חד סוכרים: גלוקוז, דקסרין (שרשרת של גלוקוז) ופרוקטוז. כן, בדיוק כמו שיש בחלק גדול מהפירות!


מינרלים חיוניים - תוך כדי פעילות גופנית הגוף מאבד מינרלים חיוניים בזיעה, ובמהלך פעילות ממושכת זה עלול לפגוע בפעילות כיווץ השרירים וליצור מצבי עייפות, חולשה ואף כיווצי שרירים חזקים. המינרלים החיוניים לפעילות השריר במהלך האימון הם נתרן (מלח) אשלגן, מגנזיום, זרחן וסידן. חלק גדול מהפירות מכילים מינרלים אלו בכמות גבוהה. למשל, בננה עשירה מאד באשלגן, זרחן ומגנזיום ולכן נמצאת בשימוש נרחב בקרב ספורטאים כמקור אנרגיה ואספקה של מינרלים חשובים.


ויטמינים חיוניים - אחד הויטמינים החשובים ביותר לפעילות גופנית בהקשר לשמירה על בריאות הגוף הוא "ויטמין C". הפירות הם מקור נהדר של ויטמין C בצורתו הטבעית. למשל, תפוז אחד, שתי קלמנטינות או שני קיווים יכולים לספק את הכמות היומית של הוויטמין C לה הגוף זקוק (כ-60 מ"ג). הערה: אם אתם סובלים מחומציות גבוהה ותחושה לא נעימה בקיבה בזמן הפעילות, עדיף לצרוך את הפירות החומציים לפחות שעה לפני הפעילות או לאחריה.



רגע רגע רגע. ממש לא צריך כרגע ויטמנים בכדורים

אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) - כאשר הגוף מבצע פעילות גופנית אינטנסיבית, נוצרים בתוכו רדיקלים חופשיים העלולים לפגוע ברקמות הגוף. הגוף מגן על עצמו בעזרת יצירת נוגדי חמצון פנימיים, אך כאשר עוצמת הפעילות גבוהה, הוא צריך גם עזרה מבחוץ. הפירות הם מקור חשוב מאד לאנטיאוקסידנטים טבעיים שיכולים לסייע בהגנה על הגוף. הפירות מכילים חומרים נוגדי חמצון חזקים כמו כמו פוליפנולים, אנטוציאנינים, קרטנואידים ופלבנואידים. אלו אולי ישמעו לכם קצת מוזרים, אבל חשוב מאד שהם יהיו בגופכם לאורך כל הפעילות או/ו לאחריה כדי לשמור על בריאות הגוף.


הערה: לא כל הפירות מתאימים לזמן הפעילות הגופנית. הקשיבו לגוף ושלבו רק את אלו שנותנים לכם הרגשה טובה בזמן הפעילות. את שאר הפירות נסו לשלב במהלך היום כתמיכה לגוף לאחר האימון.


לסיכום

חברות התוספים לספורט משקיעות כסף וזמן רב בפיתוח המוצרים המתאימים ביותר לפעילות גופנית. הטבע לעומת זאת, השקיע בזה כנראה הרבה יותר זמן (מיליוני שנים) ואת הפיתוח שלו אפשר לקנות בכל מכולת או סופרמרקט. לפני שאתם רצים לעשות מחקר מקיף אודות איזה תוסף מזון לקנות, קחו צעד אחד אחורה ובדקו אילו פירות יכולים להתאים לכם לאותה מטרה בדיוק של אספקת אנרגיה, מינרלים, ויטמינים וחומרים לשמירה על הבריאות. פירות הם גם בריאים, גם טעימים וגם יכולים להשתלב נהדר לפני/תוך כדי ואחרי האימון. שווה לנסות!


11 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page