חג החנוכה הוא הזדמנות נהדרת לתת קצת כבוד גם ללביבה ולא רק לספוגניה!. אומנם הסופגניה היא ה"מאכל הלאומי" של החג (ומגיעה בכל כך הרבה טעמים וצבעים...) אך גם הלביבה תופסת מקום של כבוד בכל סעודת חג משפחתית שמכבדת את עצמה. כמובן שאופן הכנת הלביבות והתוספות שלידן (סוכר, מלח, שמנת, ריבה ועוד) אופייניות לכל בית ולכל מוצא, אך המשותף לכולם הוא טיגון הלביבה ובחירת והירקות ולריסוק על הפומפייה.
לא רק תפוח אדמה!
הלביבה המסורתית, הלו היא ה"לטקעס" עשויה מתפוח אדמה. נשאלת השאלה מי נתן דווקא לתפוח האדמה את זכות הראשונים לכבוש את שוק הלביבות בחנוכה? יש כל כך הרבה ירקות שיכולים בקלות להתחרות על הכתר ואף לנצח בקלות. חג החנוכה מתמקד בנס כד השמן ואכן לביבות מטוגנות במחבת עם שמן הן הלהיט אבל אף אחד לא הזכיר בסיפורי הגבורה של המכבים את תפוחי האדמה... אפשר גם אחרת!
איך מכינים לביבה? אפשר גם בלי תפוח אדמה!
מה שצריך הוא קודם כל לבחור את הירק איתו רוצים להכין את הלביבות. חשוב לבחור ירק שלאחר טיגון ישמור על מרקם קריספי ולא יהיה מימי מידי. לאחר שבחרנו את הירק יש לקצוץ אותו לחתיכות קטנות. המסורתיים עדיין משתמשים בפומפייה על מנת לגרוס את הירק לפיסות דקות והמתקדמים (או העצלנים...) משתמשים במכונות משוכללות יותר לקציצת הירקות (מג'יק- מיקס, קוצץ ירקות ועוד). מהירקות שבחרנו לבסיס הלביבה, וכן, אפשר לשלב בין כמה ירקות יחדיו באותה עיסה, אנו צריכים להכין בלילה שתחבר בין פיסות הירק הקטנות בזמן הטיגון. את עבודת "דבק" יעשו בדרך כלל שילובים של קמח (אפשר גם קמח מלא או קמח חומוס למי שלא אוכל גלוטן), ביצה ותבלינים. יש המוסיפים גם מוצרי חלב לבלילה אך כאמור, המטרה הסופית היא ליצור בלילה אחידה אשר תחזיק את כל הירקות ביחד בעת הטיגון. לאחר הכנת הבלילה מחמים מחבת עם שמן בגובה של 1.5-1 ס"מ. לתוך השמן החם מכניסים בעזרת כף הגשה כמות קבועה מן הבלילה ומשטחים על גבי המחבת. מחכים עד שרואים שהצד התחתון של הלביבה מזהיב ואז הופכים אותה לצד השני.
לביבות הבטטה הסתערו על החג
בשנים האחרונות תחום הלביבות מאד התפתח וחידושים וגיוונים הצטרפו לחגיגה הקולינרית, ולא מדובר רק בחג החנוכה אלא כמעט בכל ימות השנה. החלוצות שנכנסו לתודעת עולם הלביבות היו "אורנה ואלה" אשר הגישו לביבות בטטה במסעדה בשיינקין, בת"א. לביבות הבטטה הפכו לשם דבר והוגשו בליווי רוטב שנמת מתובל בעירית. המתכון להכנת לביבות הבטטה של אורנה ואלה רץ והופץ ברבים, במיוחד מעל דפי האינטרנט ונחשב למייל איכותי וחשוב שנשלח בין חברים בארץ ובעולם. כמובן שגם בחנוכה קבלו לביבות הבטטה מקום של כבוד ובתי אב רבים אימצו לעצמם את הלביבות לשולחן החג, במקום או ליד לביבות תפוחי האדמה המסורתיות.
איך להפחית את העומס הקלורי של הלביבה ולעלות את ערכה התזונתי?
קמח- כאמור, ניתן להחליף את הקמח הלבן בקמח מלא ואף להוסיף מעט אבקת סיבים תזונתיים לבלילה (סובין חיטה, סובין שיבולת שועל, פשתן טחון ועוד), על מנת העלות את כמותם בלביבה (זהירות! להוסיף רק קצת ובמידה).
הפחתת כולסטרול- אם רוצים להוריד את תכולת הכולסטרול בבלילה, אפשר להשתמש בביצה אחת שלמה ובעוד חלבוני ביצה ללא החלמונים. כך נקבל את האפקט המאחד של הביצה ללא העלאת כמות הכולסטרול בצורה גבוהה מיד.
לחכות שהשמן ירתח לפני שמתחילים לטגן- על מנת לקצר את משך הטיגון ולהפחית את כמות השמן שהלביבה סופגת, יש לוודא שהשמן חם מאד בעת התחלת הטיגון. אחרת משך השהייה של הלביבות בשמן יהיה ארוך יותר וכך גם כמות השמן שהן יספגו.
ספיגת השמן- חשוב מאד לספוג את שאריות השמן לאחר הוצאת הלביבה מן השמן על מנת לפחית את כמות השמן שאנו מקבלים בצלחת בסיום כל התהליך.
שימוש בתרסיס "שמן קל לטיגון"- ניתן להחליף את השמן בתרסיס "שמן קל לטיגון", אך השינוי מחייב אתכם להיות כל הזמן בקרבת המחבת, על מנת למנוע הדבקויות או שרפה בלתי מבוקרת של הלבביות. בעת החלפת השמן ל"תרסיס-שמן", חשוב ליצור לביבות דקות אשר זמן הכנתם יהיה קצר יחסית ואחיד.
אפיית הלביבות- אומנם מסורת החג דורשת שימוש בשמן אך ניתן גם להכין את הלביבות בתנור ולמרוח שיכבה דקה של שמן בתבנית. מומלץ למרוח את השמן בעזרת מברשת על מנת למנוע עודפי שמן לא רצויים או להשתמש גם הפעם ב"תרסיס שמן קל לתבניות".
עצה שימושית: גיוון הלביבות
כאמור אפשר לשלב מספר רב של מזונות בלביבות: מבטטות, כרישה, בצל, פטריות, תירס, גזר, קישוא וכמובן עשבי תיבול רבים. מי שעדיין רוצה לשמור על תופח האדמה כבסיס הלביבה, יכול לשלב גרדה של תפוח עץ לתוך העיסה ובכך לשדרג את הלביבה המוכרת של חנוכה.
Comments