top of page
תמונת הסופר/תיעל דרור

כל הסיבות לבטן נפוחה שאינם בגלל השמנה


הבטן היא האיבר הרגיש ביותר אצלנו בגוף, מבחינה אסטטית. גם אם הרגלים דקיקות והידיים רזות, אם אזור הבטן והמותן רחבים, התחושה והמראה הכללי הם של השמנה. האם תמיד בטן גדולה מעידה על מצב של השמנה? האם מדובר תמיד בסיכון בריאותי גבוה או שיש גם סיבות אחרות שאינן קשורות ישירות להשמנה? איך מאתרים ומטפלים בבטן נפוחה שאיננה קשורה להשמנה?

כל התשובות והפתרונות בכתבה הבאה



בטן נפוחה יכולה להיות ממזונות רבים וחשוב לאתר


השמנה ביטנית- סיכון בריאותי!

השמנה באזור הבטן איננה טובה מבחינה אסטטית- המכנס לא יושב עלינו טוב, צריך למצוא חולצות גדולות מספיק לכסות את האזור, אי אפשר ללכת עם בגדים צמודים ואין מה לדבר על בגד ים שני חלקים... למרות העניין האסטטי, חשוב לדעת שלהשמנה ביטנית יש צדדים הרבה יותר בעייתיים מאשר בחירת בגד ים או חולצה למסיבה. השמנה ביטנית, המוגדרת כהצטברות שומן בחלל הבטן, מהווה גורם סיכון להתפתחות סוכרת ומחלות נוספות. הבעייתיות נובעת מהלחץ שיוצר השומן על איברים פנימיים, הגורם לשינויים באיזון ההורמונאלי שעלולים להוביל להתפתחות "הסינדרום המטבולי", המתבטא ב: מחלות לב וכלי דם, כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, שומנים בדם, סרטן המעי וכאמור, גם סוכרת. לא כל השמנה באזור הבטן נמצאת בסיכון מוגבר לפתח את כל המחלות הללו. על פי מחקרים הוגדר מהו היקף הבטן אשר מעליו גובר הסיכון הבריאותי להתפתחות המחלות. ההיקפים שהוגדרו כבעיתיים עבור גברים ונשים הם:

  • גברים- 102 ס"מ

  • נשים- 88 ס"מ

ההמלצות לכלל האוכלוסייה הבוגרת (מעל גיל 20) היא להיות מתחת להיקפים אלו ללא קשר לגובה, גיל, במבנה הגוף או המשקל.

היקף בטן בריאותי, לא תמיד מתאים להיקף ה"אופנתי"

שימו לב, לא תמיד שמירה על היקפים אלו מתאימה למטרות האסטטיות שלנו. בחלק מהמקרים נרגיש עדין "שמנים" באזור המותן כאשר נגיע להיקפים אלו. עם זאת, נדע לפחות שכל עוד אנו שומרים לא לעלות מעליהם, אנו מפחיתים את הסיכון הבריאותי בצורה ניכרת וזו כבר משימה חשובה מאד בפני עצמה. אם אתם רוצים להמשיך ולהוריד סנטימטרים בהיקף הבטן, מתחת לגבול שהוגדר כחשוב מבחינה בריאותית, זו זכותכם. בכל מקרה, קחו בחשבון שכבר שיפרתם את בריאותכם, כאשר אתם שומרים על היקף בטן מתחת למספרים שהוגדרו כבעיתיים ושמרו לא לעלות בהיקף, ללא קשר למשקל.

בטן נפוחה איננה בהכרח מהשמנה!

אכן, השמנה ביטנית היא דבר מסוכן ולא טוב מבחינה בריאותית, אך האם כל עליה בהיקף הבטן מבטאת עליה בכמות השומן בבטן? מה קורה אם בפועל לא סובלים מהשמנה (BMIתקין) והיקף הבטן עדין גדול? האם יכול להיות שעליה בהיקף הבטן כמה ימים בחודש מהווה גם היא בעיה בריאותית? מה הן הסיבות שגורמות ל"בטן נפוחה" שאינן קשורות להשמנה? איך אפשר לפתור את הבעיה?


הסיבות לבטן נפוחה, ללא קשר להשמנה:

מזונות מנפחים

חלק מהמזונות שאנו אוכלים יכולים לגרום להיווצרות גזים, חדירת נוזלים לחלל המעי ותחושת נפיחות כללית. לפעמים אכילת המזונות המנפחים תהיה מלווה בכאבי בטן ואי נעימות כללית באזור הבטן, אך בחלק אחר של המקרים לא נחוש דבר חוץ מבטן נפוחה.

איזה מזונות יכולים לגרום לנפיחות?

  • ירקות- כרוב, כרובית, ברוקולי, פלפל, ארטישוק-ירושלמי, עלי בייבי (כאשר אוכלים כמות גדולה), צנון, צנונית ועוד.

  • קטניות- שעועית, עדשים, חומוס, פול, פולי סויה ומוצרי סויה.

  • לחם ופסטה- יש אנשים המדווחים על תחושת נפיחות ומלאות גדולה לאחר אכילה של לחם ופסטה. לא מדובר כאן בבעיה באכילת פחמימות או בצורך להימנע לחלוטין מקמח. יש הגורסים שהם חשים נפיחות לאחר אכילה של מזון המכיל שמרים ולכן לחם ללא שמרים יכול להיות הפתרון עבורם. אחרים אולי מגזימים קצת בכמות הפסטה שאוכלים ולכן עדיף שיקטינו כמויות או יעברו לצרוך אטריות על בסיס קמחיים שונים ולא חיטה (למשל קמח תירס, קמח כוסמת, קמח שעועית ועוד).

מה עושים?

אפשרות אחת היא פשוט להימנע מאותם מזונות הגורמים לכם לגזים ונפיחות. אפשרות נוספת היא לאכול אותם רק לאחר בישול ארוך (ירקות/קיטניות). בעבור חלק מהאנשים, הבישול הארוך יקל על תחושת הנפיחות. עם זאת, לא על כולם זה עובד, ואז הדרך היחידה היא להימנע מאותם מזונות בתפריט, לחלוטין.


מוצרי חלב עבור הרגישים ללקטוז

עבור אנשים הרגישים ללקטוז (סוכר החלב) צריכה של מוצרי חלב עלולה להיות מלווה בנפיחות ותחושה לא נעימה בבטן. המזונות הנחשבים קלים לעיכול מבין מוצרי החלב, עבור מי שרגיש ללקטוז הם: יוגורט (במיוחד יוגורט BIO), גבינה צהובה, קוטג', גבינות קשות (בולגרית, צפתית וכו'). גם מוצרי חלב של כבשים ועיזים יהיו קלים יותר לעיכול עבור חלק מהאנשים הרגישים ללקטוז. עם זאת, מי שיודעים מראש שיש להם רגישות מוגברת למוצרי חלב, גם מוצרים אלו אינם טובים להם, והם צריכים להימנע ממוצרי חלב או להיעזר בכדורים המכילים את האנזים המסייע בפירוק הלקטוז.


ממתיקים מלאכותיים

חלק מהממתקים המלאכותיים שבאים להחליף את הסוכר במזונות, עלולים לגרום תחושת נפיחות רבה של הבטן בעת צריכה של כמות גדולה ואף קטנה. הממתיקים העלולים לגרום לגזים ונפיחות הם בעלי מבנה כוהלי וניתן לזהות אותם לפי סיומת השם שלהם "טול". למשל- מלטיטול, סרביטול ועוד. מכאן, שלפעמים דווקא כאשר אנו בדיאטה ועוברים לאכול הכל "דיאט", אנו עלולים לחוש נפיחות רבה באזור הבטן. במקרים אלו צריך לבחון האם נכון יותר להימנע ממוצרי הדיאט שמכילים תחליפים מלאכותיים אלו ופשוט לאכול את המזון הרגיל בכמות קטנה יותר המתאימה לדיאטה.


הרגלי אכילה לא נכונים

צורת האכילה שלנו עלולה לגרום לבעיות בעיכול המזון, להכביד על מערכת העיכול ולגרום לנפיחות.

להלן כמה דוגמאות:

  • ארוחות גדולות מדי- ריכוז כל האוכל ב 1-2 ארוחות גדולות ביום עלול להכביד על מערכת העיכול ולגרום לנפיחות של הבטן על רקע של קושי בעיכול והעמסת יתר של מזון על הקיבה והמעי. מצב זה יכול לקרות גם אם אוכלים תפריט דיאטטי, אך דוחסים את כל האוכל במספר קטן של ארוחות גדולת ביום, במקום לפזר על פני כל היום בארוחות קטנות.

  • מפסיקים לאכול מוקדם- חלק מהתיאוריות להרזיה גורסות שצריך להפסיק לאכול ב- 16:00-17:00 אחר הצהרים ואז מרכזים את כל האוכל במהלך היום, עד לשעות אלו. בפועל אין זה נכון, כי יוצרים פער של 18-16 שעות בלי לאכול. לעומת זאת, במספר שעות מצומצם אוכלים הרבה בבת אחת. בעיה נוספת היא שבבוקר מתעוררים מאד רעבים ועלולים לאכול כמות גדולה מדי בבת אחת. פיזור לא נכון של הארוחות לאורך היום עלול בהחלט לגרום לנפיחות של הבטן.

מה צריך לעשות?

ליצור תוכנית אכילה יומית של 3 ארוחות גדולות ועוד 2-3 ארוחות ביניים קטנות. אפשר בהחלט לחלק את אותו המזון שהייתם רגילים לאכול ב- 2 ארוחות ביום, ולחלקו על פני 5-6 ארוחות קטנות והנפיחות בבטן תעבור.


שתיה רבה של מים בבת אחת

שתיה רבה, בבת אחת, של מים יכולה לגרום לתחושת נפיחות בשעות שלאחר השתייה, אך אין מדובר בהשמנה (למרות שגם המשקל יכול להראות עליה). הנוזלים יוצאים מהגוף באמצעות השתן ולא נאגרים ברקמת השומן, לכן אינם מהווים בעיה בריאותית. אם לא נעים לכם לחוש נפוחים לאחר שתית מים, נסו לפזר את השתייה בלגימות קטנות לאורך זמן ולא לסיים בבת אחת בקבוק שלם של מים.


משקאות תוססים

שתייה של משקאות תוססים המכילים כמות גדולה של גזים יכולה ליצור תחושת נפיחות גדולה ומלאות לאחר השתייה. במקרים אלו גם כמות קטנה יחסית של שתייה (כוס) תגרום תחושת אי נעימות ולכן מומלץ להימנע משתייה מוגזת. גם שתיה תוססת דיאט, לא תפתור את הבעיה היא לא נובעת מהקלוריות אלא מהגזים הנמצאים במשקה. לכן גם סודה עלולה לגרום בעיה עבור חלק מהאנשים, למרות שהיא חסרת קלוריות.


פגיעה בפלורה של חיידקי המעי

במערכת העיכול יש לנו חיידקים מאד חשובים המסייעים לעיכול המזון, ספיגתו בגוף ומונעים מצבים לא רצויים של נפיחות והצטברות מזון לא מעוכל, במקומות שונים במעי. פגיעה בכמות החיידקים הטובים במעי עלולה להוביל לשגשוג של אוכלוסיית חיידקים פתוגנים המשתלטים על אזורים שונים במעי ויוצרים גז CO2 ומתאן. יצור הגזים על ידי החיידקים יוביל לתחושת נפיחות, גזים ואי נעימות רבה בבטן.

מתי זה עלול לקרות? למשל כאשר לוקחים אנטיביוטיקה עלולים לפגוע בפלורה הטובה של החיידקים הטובים במעי. גם מצב של קלקול קיבה, וירוס במערכת העיכול ופתוגנים אחרים שעלולים להגיע למערכת העיכול דרך המזון ועלולים לפגוע מאד בחיידקים הטובים.

מה עושים?

אם הבעיה נובעת מפגיעה בחיידקים הטובים במעי, המטרה היא לחזק אותם ולהגדיל את כמותם. הדרכים לעשות זאת הן בעזרת שילוב מוצרי חלב פרו-ביוטיים (BIO), במיוחד יוגורטים ושילוב של סיבים תזונתיים פרה-ביוטים המעודדים את גדילת החיידקים הטובים. אפשרות נוספת היא לקחת תוסף של חיידקים פרוביוטיים בכדורים/אבקה באופן קבוע במהלך היום (1-2 פעמים ביום).


פגישה בתפקוד מערכת העיכול יכולה להוביל לנפיחות רבה

בעיות בתפקוד מערכת העיכול

לפעמים יש בעיות בתפקוד מערכת העיכול העלולות לגרום לתופעות לוואי של נפיחות בבטן. אחת התסמונות המוכרות היא "תסמונת המעי הרגיז". מדובר בבעיה בתפקוד מערכת העיכול שיכולה להתבטא במגוון צורות המתחלפות ביניהן לסירוגין, ללא קשר לתזונה או בעיה בריאותית אחרת. למשל, ימים של שלשולים לעומת ימים של עצירות. שינויים אלו לעלולים להיות מלווים במצבים לא נעימים של נפיחות בבטן.

מה עושים?

כיום גורסים שחלק גדול מהגורמים לתופעות אלו מושפעים מלחץ נפשי ולכן בנוסף לשמירה על הרגלי תזונה נכונה שחשובים מאד, צריך לטפל גם בצד הרגשי ולהוריד את כמות הסטרס והלחץ. גם שילוב סיבים פרה-ביוטים בתפריט באופן קבוע, הראו במחקרים שיפור בתפקוד מערכת העיכול והקלה על התסמינים של המעי העצבני.


עצירות

מצב של עצירות גם הוא יהיה מלווה, ברוב המקרים, בתחושה של נפיחות באזור הבטן התחתונה. הסיבה היא המלאות של המעי הגס ולא השמנה. ככל שהעצירות נמשכת יותר ימים, כך תחושת הנפיחות תגדל ותהיה מלווה באי נעימות כללית באזור הבטן ונפיחות גדולה יותר.


מה עושים?

צריך להרבות בשתייה של מים, לאכול בצורה מפוזרת, לאכול כל היום מנות קטנות, לשלב הרבה סיבים תזונתיים ולשלב פעילות גופנית.


צליאק (אלרגיה לגלוטן)

מדובר באלרגיה לחלבון הגלוטן הנמצא בחלק מהדגנים (חיטה, שיבולת שועל, שיפון, ועוד). במידה ויש בעיה עם חלבון הגלוטן, גם כמות קטנה במזון תגרום לפגיעה בדופן המעי אשר תוביל לבעיות בספיגת המזון, הויטמינים והמינרלים חיוניים. בחלק מהמקרים הפגיעה במעי תהיה מלווה בנפיחות של הבטן, גזים, עצירות/שלשולים.


מה עושים?

עבור אנשים שאותרו כאלרגיים לגלוטן, חובה להימנע לחלוטין מכל מזון המכיל גלוטן! אין כאן קיצורי דרך או אפשרות לעגל פינות! אם אותרתם כסובלים מצליאק, אתם צריכים לשנות את התזונה ולהימנע לחלוטין מגלוטן במזון.


מחזור חודשי ושינויים הורמונליים

שינויים הורמונליים לקראת קבלת המחזור החודשי מלווים אצל חלק גדול מהנשים בצבירת נוזלים, המתבטאים בנפיחות של הבטן ועליה במשקל. העלייה במשקל עלולה להיות בסדר גודל של 1-3 ק"ג!!! מכאן שהנפיחות באזור הבטן התחתונה איננה מעידה על השמנה אלא על צבירת נוזלים.


מה עושים?

בפועל אין הרבה מה לעשות! פשוט לחכות לקבלת המחזור. תוך 3-4 ימים לאחר קבלת המחזור, צבירת הנוזלים תעלם ואיתה גם הנפיחות. לכן גם כפיפות בטן רבות בתקופה זו של החודש, או עיסוק מוגבר בספורט לא ישנו את המצב.


הערה- גם שינויים של "גיל הבלות", הפסקת המחזור המחזור החודשי ובעיות באיזון ההורמונלי הנשי, יכולים להיות מלווים בנפיחות של הבטן. במקרים אלו יש צורך לבחון מה הטיפול הטוב ביותר לאיזון חוזר של המצב ההורמונלי, כי ללא פתרון זה, הנפיחות בבטן לא תשתפר.


מילה של סיכום

לא כל עליה בהיקף הבטן מצביעה מיד על השמנה ביטנית המסוכנת מבחינה בריאותית. עם זאת, במידה ואתם בעודף משקל זה בהחלט הזמן לרדת במשקל ולשמור על היקף בטן מתחת לגבול המסוכן. במידה ואתם רזים וסובלים מנפיחות של הבטן לסירוגין, שימו לב מה יכולות להיות הסיבות לכך. הקפידו על הרגלי תזונה בריאה, שתו מים בתדירות גדולה לאורך היום והימנעו ממזונות שאתם חושדים בהם כמעודדי נפיחות.


אם כל הפתרונות הללו לא עזרו, אפשר לבקש מרופא המשפחה הפניה לרופא גסטרו המתמחה בתפקוד מערכת עיכול, על מנת לבדוק לעומק האם יש בעיה בריאותית הדורשת התייחסות תזונתית מיוחדת. גם התייעצות עם דיאטנית קלינית בקופה, לבניית תפריט אישי בריא, יכולה לעזור לאתר הרגלי תזונה לא נכונה, העלולים לגרום לכם לנפיחות מיותרת ולא נעימה.

3,396 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page