top of page
תמונת הסופר/תיעל דרור

להצלחת הדיאטה- הפסיקו לספור קלוריות!


אם רוצים לרדת במשקל כאשר התוצאה הסופית היא חיטוב והרזיה, לא מספיק לספור קלוריות. שיטת ספירת הקלוריות עלולה להכשיל את הדיאטה ולגרום למפח נפש גדול כי נרגיש שאנו שומרים על הכללים ובפועל לא נגיע לתוצאות הרצויות. מה הסיבה? מדוע זה קורה? למה צריך לשים לב אם ספירת הקלוריות אינה העיקר?



לא כל הקלוריות נולדו שוות! תספיקו לספור

ירידה במשקל= חסר קלורי יומי

דיאטות רבות מבוססות על ספירת קלוריות. יש בזה הרבה הגיון כיוון שעל מנת לרדת במשקל צריך להיות בחסר קלורי יומי (מאזן קלורי שלילי). כלומר, להכניס לגוף פחות קלוריות ממה שהוא צורך וכך לגרום לו לשרוף קלוריות של שומן מתוך הגוף במקום החסר שנוצר. אפשר כמובן ליצור את החסר הקלורי על ידי ביצוע פעילות גופנית השורפת קלוריות ו/או לשלב בין דיאטה דלת קלוריות לפעילות גופנית, כדי להשיג את התוצאה המרבית של הירידה במשקל.



חסר קלורי, לא תמיד שרפת שומן

מכאן, שיש חשיבות לכמות הקלוריות בתפריט אך זה לא העיקר! חסר קלורי יומי לא בהכרח יגרום לגוף לשרוף שומן!!! חשוב לשים לב מה אוכלים! צריך לראות האם המזון שאנו מכניסים לגוף יכול לעודד את שרפת השומן או דווקא לגרום להגדלת מאגרי השומן. במקרים אלו, הגוף היה חייב "לשרוף" משהו אחר במקום רקמת השומן וזה עלול להיות דווקא השריר שלנו... נכון במיוחד כאשר אנו מבצעים פעילות גופנית רבה. מכאן, שהחסר הקלורי היומי לא לבדו יגרום לנו להתחטב ולהוריד אחוזי שומן, גם כאשר אנו משלבים ספורט ביחד עם הדיאטה.



לא הבנתי, אפשר דוגמה?

אכן, נשמע מבלבל אך דוגמה פשוטה יכולה להסביר היטב את הכוונה. אם למשל נחליט לעשות דיאטה דלת קלוריות ונבחר לחיות על 1000 קלוריות ביום (הערה- אין זו המלצה לכמות קלוריות נכונה בדיאטה אלא רק מספר להדגמה!). כמות זו של קלוריות מהווה חסר קלורי יומי כי רוב האנשים זקוקים ל- 1500-2500 קלוריות ביום. נשאלת השאלה: אם שומרים על 1000 קלוריות ביום, אפשר לאכול כל מה שרוצים עד 1000 קלוריות ועדין לרדת במשקל ולשרוף שומן?


האם אפשר לאכול 1000 קלוריות משוקולד?

האם אפשר לאוכל 1000 קלוריות מגלידות וסוכריות?

מה ההבדל לעומת 1000 קלוריות המורכבות מבשר, אורז, ירקות, לחם וגבינות? הרי בפועל יש חסר קלורי יומי?


הסיבה להבדל היא המזונות שמכניסים לגוף ומה הגוף יודע לעשות איתם. כלומר, כדי לשרוף שומן ובמיוחד כדי לבנות שרירים (אם אתם מתאמנים), הגוף חייב לקבל את אבות המזון שבונים את השרירים (חלבונים ופחמימות). כאשר אוכלים רק שומן (שוקולד, עוגות, ממתקים וכו') הגוף לא יכול לבנות שרירים אלא רק את רקמת השומן!


אפשר עוד הסבר?

מצבים בהם אנו אוכלים תפריט דל קלוריות אך עם כמות גבוהה של שומן, הגוף לא ישרוף שומן למרות החסר הקלורי ובמקביל לא יוכל לבנות את השרירים למרות הפעילות הגופנית. מה שבפועל יקרה הוא שאומנם נראה ירידה מסוימת במשקל, אך הסיבה תהיה פירוק השריר ולא שרפת השומן. יכול להיות שנראה שינוי במשקל בכיוון ירידה לאורך זמן, אך לא נרגיש אותו בגוף! לא נראה שאנו מתחטבים, אחוזי השומן לא ירדו ואפילו עלולים לעלות, לא נרגיש שאנו מתחזקים וגם ההיקפים בגוף ירדו פחות. אנשים לא ישימו לב לכך שאנו יורדים במשקל וגם הבגדים לא ישבו עלינו יפה, למרות שירדנו במשקל.


תופעות אלו מוכרות במיוחד בקרב אנשים שעושים דיאטות לפי ספירת קלוריות או לפי נקודות. למשל, יש אנשים שירדו הרבה במשקל בשיטת ספירת הקלוריות ומתחילים לשלב פעילות גופנית, עולים במשקל ומרגישים חלשים בספורט, לא יורדים באחוזי שומן ומרגישים מתוסכלים מהדיאטה שעבדה בעבר ועכשיו כבר לא משפיעה. זה בדיוק השלב לשנות את התפריט ולא לספור רק קלוריות, אלא לבחון ממה מורכבות הקלוריות בתפריט.


מכאן שהרכבת התפריט היומי רק לפי כמות קלוריות יומית, בלי לשים לב לסוג המזון שאוכלים עלול לפגוע בתוצאה הסופית. לכן, בלי קשר לכמות הקלוריות היומית שאוכלים בתפריט, חייבים להקפיד לשלב מספיק חלבונים ופחמימות בתפריט. אם מבצעים פעילות גופנית חייבים להקפיד על כמות חלבון טובה בתפריט המתאימה לבניית השרירים לפי סוג הספורט. חשוב מאד להקפיד על מה אוכלים לפני ואחרי אימון וכמובן על תזמון האכילה ביחס לאימון. כלומר, אי אפשר לאכול כל מה שרוצים בתפריט כל עוד שומרים על ערך קלורי יומי נמוך ולצפות מהגוף לשרוף שומן, לבנות שרירים ולהתחטב.



מילה של סיכום,

שימו לב מה יש בכל ביס ולא רק לקלוריות!!!


המסקנה המתבקשת

חייבים להקפיד על הרגלי תזונה בריאה גם כאשר עושים דיאטה. בניית תפריט לפי כמות קלוריות יומית הוא השלב הראשון בהצלחת הדיאטה. לאחר שקובעים כמה קלוריות יש בתפריט היומי, צריך להתחיל לשלב נכון את כל אבות המזון. אי אפשר לחיות על מזון עשיר בשומן בעל ערכים תזונתיים נמוכים ולצפות לרדת ולבנות גוף כמו בדיאטה המשלבת נכון את כל המזונות. חשוב לדעת שתפריט לא מאוזן מבחינת שילוב אבות המזון (פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים) גם אם החסר הקלורי קל, עלול לגרום לחסרים תזונתיים שעלולים לגרום לבעיות בריאותיות, מחלות, נשירת שער, שבירת ציפורנים, פגיעה בריכוז, חולשה, עייפות ועוד.

506 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page