האביב היא עונה נהדרת של התחדשות, ליבלוב ופריחה בטבע. עם זאת, דווקא שינויים מרהיבים אלו של הטבע עלולים להוביל לתופעות לא נעימות של אלרגיות ואי נוחות בגוף. האלרגיות של האביב נגרמות בדרך כלל מפריחת צמחים (עצים, שיחים, פרחים) המפזרים אבקה הנישאת על ידי הרוח, ועלולים לגרום לתופעות של עיניים דומעות, נזלת כרונית, גודש, שיעול, פריחה/גירוד בעור ובכלל תחושה לא נעימה לאורך ימים האביב.
על סמך מחקרים לא נמצא עדין מזון שמונע את הופעת תופעות האלרגיה העונתית בחודשי האביב. עם זאת, אחד הדברים החשובים בתקופה זו של האביב הוא להקפיד על צריכה יומית של מזונות/משקאות עשירים בנוגדי חמצון. כמו כן להקפיד לשלב מזונות עשירים במינרלים וויטמינים בעלי יכולת שיקום רקמות במקרים של פריחה ותופעות אלרגיה בעור.
מה הם 5 המאכלים שכדאי לשלב בתזונה לחיזוק מערכת החיסון?
אגוזי ברזיל
אגוזי ברזיל נחשבים לאחד המקורות הטובים ביותר בתזונה למינרל ה"סלניום". הסלניום הוא מינרל בעל תכונות נוגדות חמצון חזקות מאד המשפיעות על התפקוד והמבנה של תאים רבים בגוף, למשל הורמונים, אנזים ותאים של מערכת החיסון. הגוף צריך כמות יחסית קטנה ביום (מדובר ביחידות של מק"ג), ולכן לא צריך לצרוך כמות גדולה, אך חשוב מאד שלא יחסר בגוף. סיכון למחסור יכול להתפתח על רקע של בעיות ספיגה במעי הדק (למשל צליאק או דלקות מעי) ובגיל המעבר.
כמה ביום?
למרות היתרונות הרבים של צריכת הסלניום באמצעות התזונה, חשוב לדעת שההמלצה היומית היא לשלב כ-2 אגוזי ברזיל ביום. כן, 2 אוגזים מספקים את הכמות היומית המומלצת של סלניום.
תה ירוק
תה ירוק נחשב למשקה עשיר מאד בתרכובות בעלות תכונות חזקות של נוגדי חמצון ממשפחת ה"פוליפנולים". בעיקר מדובר על ה- ECGC ממשפחת הקטצ'ינים (GTCs). היתרונות הבריאותים של התה הירוק שהוכחו במחקרים, בזכות הנוכחות הגבוהה של הפוליפנולים הם: הגנה מפני סוגים שונים של סרטן, מחלות לב, מחלות כבד וחיזוק תפקוד מערכת החיסון. מחקרים הראו כי שתיה קבועה של תה ירוק, העלתה את כמות נוגדי החמצון בדם שמקורם בתה הירוק, בצורה מובהקת לאחר מספר שבועות. כלומר, יעילות ספיגת נוגדי החמצון מהתה הירוק בגוף, גבוהה וטובה באמצעות השתיה.
כמה ביום?
על סמך המחקר שהראו עליה בכמות נוגדי החמצון בדם בעקבות שתיה של תה ירוק, דובר על 3 פעמים ביום למשך לפחות 4 שבועות. ניתן להנות מהיתרונות נוגדי החמצון של התה הירוק בשתיה חמה או קרה.
יוגורט פרו-ביוטי
חיזוק מערכת החיסון חשוב מבפנים ומבחוץ לאורך כל השנה ובמיוחד בעונות האביב. שילוב מזון העשיר בחיידקים פרוביוטים יכול להיות דרך טובה לחזק את הפלורה של חיידקי המעי ולסייע בהגנה של הגוף. היוגורט מכיל באופן טבעי חיידקים בעלי השפעה מיטיבה לפעילות מערכת העיכול, למשל ממשפחת הלקטובצילוס. בעת שילוב זנים נוספים של חיידקים פרוביוטים בתוך היוגורט, יכולה להיות הטבה בתפקוד מערכת העיכול, ובכך לסייע גם לשמירה על תפקוד מערכת החיסון. הגוף מתמוד בזמן האביב עם מתקפות אלרגנים מכיוונים רבים, אך לפחות את החזית של מערכת העיכול שווה לנסות להקל ולשפר באמצעות היוגורט הפרוביוטי.
כמה ביום?
מומלץ להקפיד לשלב באופן קבוע 1 יוגורט פרוביוטי במסגרת תזונה יומית מאוזנת.
גרעיני דלעת
גרעיני דלעת נחשבים ל"מזון-על" (Super-food) בשל יתרונות תזונתיים רבים. אחד היתרונות הבולטים הוא מינרל האבץ החשוב מאד לתפקוד הגוף. האבץ משתתף מעל 300 תגובות אנזימתיות בגוף והוא חיוני לחידוש תאים בגוף. לדוגמה, האבץ חשוב מאד לצמיחה של שער, ציפורנים ותאי העור. בשל חשיבותו הרבה לחידוש תאים ובמיוחד תאי העור, האבץ מהווה מרכיב מרכזי במשחות המטפלות בפריחה, אדמויות וגירוי בעור הנובע מאלרגיות, פצעים וכויות. קיימות גם תחבושות מיוחדות עבור מצבי כויות חמורות בעור, עשירות מאד באבץ. את האבץ ניתן לקבל בצורה קלה וטעימה בעת שילוב קבוע של גרעיני דלעת בתפריט היומי.
כמה ביום?
2 כפות של גרעיני דלעת המשתלבות בסלט, מאפים, תבשילי ירקות ועוד.
גמבה אדומה
הגמבה האדומה היא המלכה הבלתי מעוררת של ה"ויטמין C" מבין הפירות והירקות. נכון, רבים מכירים את התפוז ופירות ההדר כמקור מצויין לויטמין C, אך לא יודעים כי בגמבה האדומה יש פי 3 יותר ויטמין C מאשר בתפוז!!! כן, מדובר בגמבה אדומה בה תכולת הויטמין הרבה יותר גובהה בהשוואה לתכולה בפלפל הירוק לשם השוואה. ויטמין C הוא נוגד חמצון חזק וחשוב מאד בתזונה שלנו שמקורו הוא אך ורק מפירות וירקות טריים. הוא רגיש מאד ונהרס בקלות בעת חשיפה לאור, חום וחמצן. לויטמין C תפקידים רבים בהגנת הגוף מפני רדיקלים חופשיים, מחלות וסוגים שונים של סרטן. גם כאשר מדובר על פצעים בעור וצורך בשיקום העור, יש לויטמין C מקום חשוב. לכן, ניתן למצוא אותו במגוון קרמים לעור בתחום הקוסמטיקה.
כמה ביום?
נסו לשלב 5-7 גמבות גדולות אדומות בשבוע. הקפידו לאכול אותן טריות ולא מבושלות כדי לשמור על הויטמין C. במידה ואתם חתוכים אותן ומשלבים בסלט, הקפידו לאכול מיד לאחר ההכנה ולא לתת לסלט "לנוח במקרר" כמה שעות במקרר..
Comments