top of page
תמונת הסופר/תיעל דרור

מחקר חדש: תאריכו את תוחלת החיים בעוד 10 שנים בזכות תזונה בריאה


כולם רוצים לחיות יותר שנים, לשמור על איכות החיים וכמובן שלמצב הבריאותי שלנו יש השפעה ישירה על תוחלת החיים. אחד הגורמים המשפיעים בצורה מכרעת על הבריאות ותוחלת החיים הוא מרכיב התזונה והרגלי האכילה. מחקר חדש מצא כי אכילה בריאה יותר יכולה להאריך את תוחלת החיים בשש עד שבע שנים אצל מבוגרים בגיל העמידה, ובמבוגרים צעירים (גילאי ה-20) היא אף עשויה להאריך את תוחלת החיים בכ-10 שנים!

הכתבה התפרסמה לראשונה באתר YNET בתאריך 13.2.22


תזונה בריאה יכולה להאריך את תוחלת השנים עד 10 שנים

מחקר חדש שהתפרסם במגזין PLOS Medicine ב-8 בפברואר 2022 ריכז נתונים ממחקרים רבים שבדקו את הקשר בין תזונה ואריכות ימים, לצד נתונים שנאספו ממחקר עולמי גדול על מחלות (Global Burden of Disease study) המספק סיכום נתונים על מדדי הבריאות של אוכלוסיות שונות ברחבי העולם. כאשר עיבדו החוקרים את הנתונים מכל המקורות הם הצליחו להעריך כיצד תוחלת החיים השתנתה עם שינויים מתמשכים הקשורים להרגלי התזונה. החוקרים התמקדו במיוחד בהרגלי התזונה הקשורים בצריכת פירות, ירקות, דגנים מלאים, דגנים מזוקקים, אגוזים, קטניות, דגים, ביצים, מוצרי חלב, בשר אדום, בשר מעובד ומשקאות ממותקים.


השלב השני במחקר היה לגבש על סמך הנתונים שנאספו על הקשר בין מזון לתוחלת החיים את המלצות התזונה ״תזונה אופטימלית״ לאריכות ימים, שאותה השוו לאחר מכן לתזונה מערבית טיפוסית - המכילה בעיקר כמויות גבוהות של מזון מעובד, בשר אדום, מוצרי חלב עתירי שומן, מזונות עתירי סוכר, מזונות ארוזים מראש וצריכה נמוכה של פירות וירקות.


לפי תוצאות המחקר, החוקרים מגדירים ״תזונה אופטימלית״ כתזונה הכוללת יותר קטניות (שעועית, אפונה ועדשים), דגנים מלאים (שיבולת שועל, שעורה ואורז חום) ואגוזים, ופחות בשר אדום ומעובד.



מתי צריך להתחיל לאוכל בריא כדי להשפיע על תוחלת החיים?

החוקרים מצאו כי אכילת ״תזונה אופטימלית״ מגיל 20 תגדיל את תוחלת החיים ביותר מעשור עבור נשים וגברים מארה"ב, סין ואירופה. הם גם מצאו שמעבר מתזונה מערבית ל״תזונה אופטימלית״ בגיל 60 תגדיל את תוחלת החיים בשמונה שנים. עבור בני 80, תוחלת החיים עשויה לעלות בכמעט שלוש שנים וחצי כאשר ישנו את התזונה לכיוון בריא באם לא עשו זאת עד לגיל זה.



האם גם שינויים קטנים יכולים לעזור?

בהתחשב בעובדה שלא תמיד אנשים יכולים לשנות לחלוטין את התזונה שלהם, החוקרים חישבו גם מה יקרה אם אנשים יעשו שינוים קטנים בתזונה. למשל, אם אנשים יעברו מ״תזונה מערבית״ לתזונה שנמצאת באמצע הדרך בין התזונה האופטימלית לתזונה המערבית הטיפוסית. לפי דברי החוקרים אפילו דיאטה מסוג זה - שאותה כינו "תזונה גישת הייתכנות" (feasibility approach diet) - עדיין יכולה להגדיל את תוחלת החיים של בני 20 בקצת יותר משש שנים עבור נשים וקצת יותר משבע שנים עבור גברים.



אפשר לעשות שינוי בריא בכל גיל!

תוצאות המחקר מצביעות על כך ששינויי תזונה ארוכי טווח בכל גיל עשויים להיות בעלי יתרונות מובהקים על תוחלת החיים. עם זאת, היתרון הגודל ביותר של שינויי התזונה והשפעתם על תוחלת החיים הינה כאשר השינויים נעשים בשלבים מוקדים של החיים.



לשים לב גם לביקורת

שינוי תזונתי בריא חשוב בכל גיל אבל לפני שקופצים למסקנות חשוב להבין לעומק את תוצאות המחקר והדרך שבה הוא נערך. יש כמה דברים שהמחקר לא לקח בחשבון; ראשית, כדי לראות את היתרונות הללו של שינוי תוחלת החיים, האנשים היו צריכים לבצע שינויים בתזונה במשך תקופה ארוכה של לפחות עשר שנים (שינויים ארוכי טווח ולא שינוי תזונתי קצר). זה אומר שבשלב זה לא ניתן לומר באופן מובהק האם אנשים עדיין עשויים לראות יתרונות לשינוי בתוחלת החיים שלהם אם הם יבצעו שינויים בתזונה לאורך תקופות זמן קצרות/ארוכות יותר.


שנית, המחקר לא לקח בחשבון מחלות בעבר, שיכולות להשפיע על תוחלת החיים של משתתפי המחקרים שנאספו במסגרת המחקר. המשמעות היא שהיתרונות של התזונה על תוחלת החיים משקפים רק ממוצע ועשויים להיות שונים עבור כל אדם בהתאם למגוון גורמים אחרים, כגון בעיות בריאות מתמשכות, גנטיקה ואורח חיים, כגון עישון, שתיית אלכוהול ופעילות גופנית.



לסיכום

למרות נקודות הביקורת הללו, הנתונים שנאספו במחקר בין תזונה לתחולת חיים היו עדיין חזקים והתבססו על מחקרים רבים בתחום. ממצאים אלו גם עולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים שהראו שלשיפורים צנועים אך ארוכי טווח בתזונה ובאורח החיים יכולים להיות יתרונות בריאותיים משמעותיים - כולל אריכות ימים. לפי המלצות החוקרים, ״התזונה האופטימלית״ המומלצת להגדלת תוחלת החיים דומה מאד לעקרונות ״התזונה הים תיכונית״ שהוכחה במשך שנים כמורידה סיכון למחלות לב וכלי דם ותורמת לשיפור הבריאות בכל גיל. ממצאי מחקר זה מחזקים את הטענה שהתזונה הים תיכונית נחשבת כיום לדיאטה הבריאה בעולם. מכאן שלא משנה באיזה גיל אתה, חשוב לבחון את התזונה ולראות אילו שינויים קטנים/גדולים ניתן לבצע כדי לשפר את איכות החיים בטווח הקצר אך גם חשוב להקפיד לשמור עליהם לאורך זמן.



534 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page